Zapiekanka z kalafiora
310.6 kcal /
1299.7 kJKalorie
1299.7 kJKalorie
16.9 gBiałko
19.1 gWęglowodany
19.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g seragruyère pokrojonego na kawałki
- 200 g sera żółtego pokrojonego na kawałki
- 500 g wody
- 1000 g różyczek kalafiora
- 50 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 500 g mleka
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
- 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser gruyère, rozdrobnić8 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kalafior, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, mleko, sól i pieprz, podgrzewać7 min/90°C/obr. 2. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, funkcja grill.
- Do naczynia miksującego dodać gałkę muszkatołową i 70 g rozdrobnionego sera gruyère, wymieszać5 s/obr. 5. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ułożyć różyczki kalafiora w naczyniu żaroodpornym lub w naczyniu kamionkowym do zapiekania „Betty” (patrz wskazówka), polać sosem i posypać pozostałym rozdrobnionym serem. Piec ok. 10 min (200°C, funkcja grill) lub do momentu, aż zapiekanka nabierze złotobrązowego koloru. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
