Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Zapiekanka warzywna z serem feta - Przepisy na Thermomix

Zapiekanka warzywna z serem feta

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
280 kcal /
1170 kJ
Kalorie
7.4 gBiałko
41 gWęglowodany
10.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Dressing cytrynowy z chili: 3
  • kawałki skórki z cytryny (ok. 1 x 5 cm każdy), ekologicznej, bez białych błonek
  • ½ – 1
  • papryczka chili, długa bezgniazd nasiennych, przekrojona na pół
  • 3 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • Zapiekanka warzywna z serem feta: oliwa z oliwek do natłuszczenia
  • 600 g ziemniaków pokrojonych w 1-2 mm plastry (patrz wskazówka)
  • 300 g batatów pokrojonych na kawałki
  • 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 80 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 – 4 pieczarki pokrojone w 1-2 mm plastry
  • 30 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 70 g sera feta pokruszonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, chili, tymianek i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać sok z cytryny, wymieszać10 s/obr. 3. Przelać do innego naczynia, odstawić.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka natłuścić niewielką ilością oliwy, odstawić.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziemniaki, następnie rozłożyć je równomiernie na całej powierzchni blachy. Piec 10 min (180°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  6. Do naczynia miksującego włożyć bataty, marchewkę, cukinię i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5.
  7. Dodać cebulę, paprykę, mąkę, jajko, sól i pieprz, wymieszać10 s//obr. 3. Przełożyć na blachę, na podpieczone ziemniaki, równomiernie rozprowadzić kopystką. Piec 30 min (180°C). Po tym czasie na wierzchu zapiekanki ułożyć pieczarki. Piec kolejne 10-15 min (180°C) lub do momentu, aż wierzch i boki zapiekanki staną się złotobrązowe i chrupiące.
  8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szpinak, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej ser feta, odstawić. Zapiekankę warzywną posypać odważonymi liśćmi szpinaku i serem feta. Zapiekankę warzywną z serem feta podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem dressingu cytrynowego z chili.
Przewijanie do góry