Zapiekanka warzywna z serem feta
280 kcal /
1170 kJKalorie
1170 kJKalorie
7.4 gBiałko
41 gWęglowodany
10.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Dressing cytrynowy z chili: 3
- kawałki skórki z cytryny (ok. 1 x 5 cm każdy), ekologicznej, bez białych błonek
- ½ – 1
- papryczka chili, długa bezgniazd nasiennych, przekrojona na pół
- 3 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 ząbek czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Zapiekanka warzywna z serem feta: oliwa z oliwek do natłuszczenia
- 600 g ziemniaków pokrojonych w 1-2 mm plastry (patrz wskazówka)
- 300 g batatów pokrojonych na kawałki
- 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 80 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- 80 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski
- 40 g mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 3 – 4 pieczarki pokrojone w 1-2 mm plastry
- 30 g liści szpinaku baby, świeżych
- 70 g sera feta pokruszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, chili, tymianek i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać sok z cytryny, wymieszać10 s/obr. 3. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka natłuścić niewielką ilością oliwy, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziemniaki, następnie rozłożyć je równomiernie na całej powierzchni blachy. Piec 10 min (180°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć bataty, marchewkę, cukinię i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5.
- Dodać cebulę, paprykę, mąkę, jajko, sól i pieprz, wymieszać10 s//obr. 3. Przełożyć na blachę, na podpieczone ziemniaki, równomiernie rozprowadzić kopystką. Piec 30 min (180°C). Po tym czasie na wierzchu zapiekanki ułożyć pieczarki. Piec kolejne 10-15 min (180°C) lub do momentu, aż wierzch i boki zapiekanki staną się złotobrązowe i chrupiące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szpinak, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej ser feta, odstawić. Zapiekankę warzywną posypać odważonymi liśćmi szpinaku i serem feta. Zapiekankę warzywną z serem feta podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem dressingu cytrynowego z chili.
