Zapiekanka ryżowa z warzywami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
433.5 kcal /
1815 kJ
Kalorie
24.2 gBiałko
50 gWęglowodany
17.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 200 g seragouda pokrojonego na kawałki
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 300 g ryżu
  • 700 g warzyw (np. zielonegogroszku, różyczek brokułu, kalafiora, plasterków marchewki), pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 4 jajka
  • 150 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • ½
  • pęczka szczypiorku, świeżego posiekanego
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ser gouda, rozdrobnić7 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Nałożyć dolną część przystawki Varoma odważyć do niej 350 g warzyw. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pozostałe 350 g warzyw, gotować na parze23 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyrównać kopystką, ułożyć na wierzchu ugotowane na parze warzywa, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć rozdrobniony parmezan, dodać jajka, śmietanę, szczypiorek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać10 s/obr. 4. Ryż i warzywa polać przygotowaną masą, posypać rozdrobnionym serem gouda.
  5. Piec 25-30 min (200°C). Zapiekankę ryżową z warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry