
Zapiekanka ryżowa z warzywami
433.5 kcal /
1815 kJKalorie
1815 kJKalorie
24.2 gBiałko
50 gWęglowodany
17.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 200 g seragouda pokrojonego na kawałki
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 300 g ryżu
- 700 g warzyw (np. zielonegogroszku, różyczek brokułu, kalafiora, plasterków marchewki), pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 4 jajka
- 150 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
- ½
- pęczka szczypiorku, świeżego posiekanego
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu, mielonego
- 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser gouda, rozdrobnić7 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Nałożyć dolną część przystawki Varoma odważyć do niej 350 g warzyw. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pozostałe 350 g warzyw, gotować na parze23 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyrównać kopystką, ułożyć na wierzchu ugotowane na parze warzywa, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć rozdrobniony parmezan, dodać jajka, śmietanę, szczypiorek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać10 s/obr. 4. Ryż i warzywa polać przygotowaną masą, posypać rozdrobnionym serem gouda.
- Piec 25-30 min (200°C). Zapiekankę ryżową z warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).