
Zapiekanka rybna z plastrami ziemniaków (TM5)
504.5 kcal /
2110.9 kJKalorie
2110.9 kJKalorie
35 gBiałko
36.2 gWęglowodany
25.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g pora tylko biała część
- 600 g ziemniaków mieszczących się w szerokiej części podajnika
- 1 łyżeczka soli
- 30 g masła plus dodatkowo 1 łyżka do posmarowania
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM (patrz wskazówka i wariant)
- ½
- kostki bulionu rybnego (na 0,5 l) pokruszonej
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 600 g fileta z ryby o białym mięsie np. dorsza, mintaja, morszczuka, pokrojonego na 8-10 cm kawałki
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 300 g wody
- 1 cytryna pokrojona w ósemki, do skropienia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej por i ziemniaki, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone ziemniaki. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Pokrojone ziemniaki przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, dodać ½ łyżeczki soli, dokładnie wymieszać. Upewnić się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do wąskiej części podajnika włożyć odważony por. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego włożyć pokrojony por, dodać 30 g masła, koncentrat bulionu rybnego i ¼ łyżeczki pieprzu, dusić3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać śmietanę, wymieszać10 s//obr. 1.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić naczynie żaroodporne i odważyć do niego rybę. Rybę oprószyć pozostałą ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu, posypać skórką z cytryny, następnie równomiernie polać sosem śmietanowo-porowym, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z ziemniakami, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Podgotowane plastry ziemniaków ułożyć na rybie w sosie. Wierzch zapiekanki posmarować pozostałą 1 łyżką masła. Piec ok. 35 min (200°C) lub do uzyskania złotego koloru. Kremową zapiekankę rybną z plastrami ziemniaków podawać z dodatkiem cytryny do skropienia.