
Zapiekanka na słodko (pudding) z czerstwego pieczywa
573.7 kcal /
2400.5 kJKalorie
2400.5 kJKalorie
23.1 gBiałko
83.1 gWęglowodany
16.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 – 200 g pieczywa, lekko czerstwego np. bułek, chałki, rogalików, drożdżówek, pokrojonych w 1 cm plastry, a następnie na kawałki
- masło do natłuszczenia formy
- 2 jajka
- 200 g mleka
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 – 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
- 1 – 2 łyżki żurawiny, suszonej (opcjonalnie)
- 1 – 2 łyżki migdałów, w płatkach
- owoce np. borówki, maliny (ok. 100g), do podania
- jogurt naturalnygęsty (ok. 200g), do podania
- mięta, świeża tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pieczywo. Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne (20 x 20 cm) natłuścić masłem. Przełożyć do niej pieczywo, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, cukier, aromat waniliowy i rodzynki, wymieszać10 s//obr. 4. Masę przelać do formy z pieczywem, docisnąć pieczywo do dna, aby się namoczyło (patrz wskazówka). Posypać płatkami migdałów. Piec ok. 35 min (180°C). Pudding z czerstwego pieczywa podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem owoców i jogurtu, udekorowany miętą.