
Zefir truskawkowy z bezami
280.3 kcal /
1172.8 kJKalorie
1172.8 kJKalorie
2.6 gBiałko
17.1 gWęglowodany
23.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 130 g truskawek, świeżych przekrojonych na pół, plus 4 całe, do dekoracji
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 10 g cukru pudru
- 50 g bez małych, pokruszonych (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać cukier puder, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka), bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.
- Dodać bezy, wymieszać delikatnie kopystką. Do pucharków przełożyć ½ masy śmietanowej, następnie ułożyć na niej odważone truskawki i pozostałą ½ masy śmietanowej. Deser udekorować całymi truskawkami. Zefir truskawkowy z bezami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.