
Żelka pomarańczowa do tortów
34.1 kcal /
142.7 kJKalorie
142.7 kJKalorie
0.8 gBiałko
8.3 gWęglowodany
0 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 700 g pomarańczy obranej, bez pestek i białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki (ok. 3 szt.)
- 50 g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 3 łyżki wody
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć pomarańcze, dodać cukier, zmiksować10 s/obr. 10, następnie gotować10 min/95°C/obr. 2. W tym czasie w kubku wymieszać żelatynę i wodę, odstawić na ok. 5 min do napęcznienia. Ugotowany sos pomarańczowy przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać przetarty sos pomarańczowy, dodać napęczniałą żelatynę i sok z cytryny, podgrzewać2 min/90°C/obr. 2. W tym czasie tortownicę o średnicy 2-3 cm mniejszą niż średnica tortu wyłożyć dokładnie folią spożywczą (patrz wskazówka). Masę pomarańczową przelać do tortownicy, odstawić do lekkiego ostudzenia na 15 min, następnie odstawić do lodówki na min. 2 godz. do stężenia. Żelki pomarańczowej użyć jako składnik wybranego tortu.