Zupa grzybowa
114.9 kcal /
480.8 kJKalorie
480.8 kJKalorie
2.3 gBiałko
16.6 gWęglowodany
5.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 – 120 ggrzybów, suszonych (np. borowików podgrzybków)
- 1500 g wody
- 3 – 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 30 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odważyć do niego grzyby, opłukać pod bieżącą wodą, następnie przełożyć do miski. Miskę postawić na pokrywie naczynia miksującego i odważyć do niej 500 g wody. Grzyby odstawić do namoczenia na 30 min. Po tym czasie grzyby dokładnie odsączyć przez koszyczek, wodę z namaczania zachować.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Natkę pietruszki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, pietruszkę i seler, rozdrobnić3 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5.
- Dodać namoczone grzyby i masło, rozdrobnić6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wcześniej rozdrobnione warzywa, wodę pozostałą z namaczania grzybów, 1000 g wody, koncentrat bulionu warzywnego, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie, gotować20 min/100°C/obr. 1. Zupę grzybową podawać bezpośrednio po przygotowaniu z makaronem lub kluskami, posypaną rozdrobnioną natką pietruszki.