Zupa krem z topinamburu i pora

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
155 kcal /
648.4 kJ
Kalorie
3.4 gBiałko
27.4 gWęglowodany
4.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 200 g pora tylko biała część, pokrojonego na kawałki
  • 400 g topinamburu pokrojonego na kawałki
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l wody) pokruszona
  • 900 g wody
  • 250 g napoju migdałowego, niesłodzonego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać pora, topinambur, liście laurowe, koncentrat bulionu warzywnego i wodę, gotować25 min/100°C//obr. 1. Ostrożnie wyjąć liście laurowe, wyrzucić.
  4. Dodać mleko migdałowe, gotować2 min/100°C/obr. 1. Następnie zmiksować1 min/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty.Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę krem z topinamburu i pora podawać na ciepło.
Przewijanie do góry