Zupa krem z topinamburu i pora
155 kcal /
648.4 kJKalorie
648.4 kJKalorie
3.4 gBiałko
27.4 gWęglowodany
4.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 15 g oliwy z oliwek
- 200 g pora tylko biała część, pokrojonego na kawałki
- 400 g topinamburu pokrojonego na kawałki
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l wody) pokruszona
- 900 g wody
- 250 g napoju migdałowego, niesłodzonego
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pora, topinambur, liście laurowe, koncentrat bulionu warzywnego i wodę, gotować25 min/100°C//obr. 1. Ostrożnie wyjąć liście laurowe, wyrzucić.
- Dodać mleko migdałowe, gotować2 min/100°C/obr. 1. Następnie zmiksować1 min/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty.Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę krem z topinamburu i pora podawać na ciepło.