Zupa fasolowa; Makaron w kremowym sosie z boczkiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
606.3 kcal /
2538.7 kJ
Kalorie
25.7 gBiałko
61.3 gWęglowodany
28.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Zupa fasolowa: 40
  • g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 40 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 – 120 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • 100 – 120 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 90 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g kostek boczku
  • 10 – 20 g oliwy z oliwek
  • 480 – 560 g białej fasoli, dużej, z puszki (2 puszki po 400g), odsączonej
  • 900 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka cząbru, suszonego (opcjonalnie)
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 – 300 g różyczek brokułu
  • 100 – 150 g liści szpinaku baby, świeżych
  • Makaron w kremowym sosie z boczkiem: 1200
  • g wody
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 320 g makaronu, suchego, krótkiego
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ – ½
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć marchewkę, seler, cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć boczek, dodać oliwę, dusić5 min/120°C//obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 240-280 g fasoli, dodać 400 g wody, zmiksować10 s/obr. 6.
  5. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać rozdrobnione warzywa (patrz wskazówka), ½ duszonego boczku, pozostałe 500 g wody, 240-280 g fasoli, koncentrat bulionu warzywnego, majeranek, cząber, sól i pieprz. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brokuły, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z brokułem. Ustawić25 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować makaron w kremowym sosie z boczkiem.
  6. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę i oliwę, dodać sól, gotować12 min/100°C/obr. 1.
  7. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać makaron, gotować bez założonej miarkizgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1, do uzyskania twardości al dente. Makaron odcedzić przez koszyczek. Odcedzony makaron przełożyć do naczynia miksującego.
  8. Umieścić ponownie naczynie miksujące z ugotowanym makaronem w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostały duszony boczek, połowę rozdrobnionego parmezanu, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, przemieszać kopystką, podgrzewać2 min/90°C//obr. . W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, przełożyć ugotowane na parze brokuły do naczynia do serwowania. Do naczynia do serwowania dodać kremowy makaron z boczkiem, wymieszać kopystką. Zupę fasolową podawać jako pierwsze danie. Makaron w kremowym sosie z boczkiem podawać posypany pozostałym rozdrobnionym parmezanem jako drugie danie.
Przewijanie do góry