
Żelka z owoców jagodowych do tortów
38.9 kcal /
162.8 kJKalorie
162.8 kJKalorie
0.6 gBiałko
8.2 gWęglowodany
0.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g owoców jagodowych, świeżych np. malin, czarnych porzeczek
- 400 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 50 – 100 g cukru (patrz wskazówka)
- 3 łyżki wody
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć owoce, dodać cukier, gotować5 min/100°C/obr. 2. W tym czasie w kubku wymieszać wodę i żelatynę, odstawić na 5 min do napęcznienia. Ugotowane owoce przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać przetarte owoce, dodać napęczniałą żelatynę, podgrzewać2 min/90°C/obr. 2. W tym czasie tortownicę o średnicy 2-3 cm mniejszą niż średnica tortu wyłożyć dokładnie folią spożywczą (patrz wskazówka). Masę owocową przelać do tortownicy, odstawić do lekkiego ostudzenia na 15 min, następnie odstawić do lodówki na ok. 2 godz. do stężenia. Żelki z owoców jagodowych użyć jako składnik wybranego tortu.