
Żelka truskawkowa do tortów
16.5 kcal /
69 kJKalorie
69 kJKalorie
0.7 gBiałko
3.6 gWęglowodany
0.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 350 g truskawek, świeżych
- 350 g truskawek, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 30 g cukru
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 10 g żelatyny w proszku
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać cukier i sok z cytryny, zmiksować30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać żelatynę, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2. W tym czasie tortownicę o średnicy 2-3 cm mniejszą niż średnica tortu wyłożyć dokładnie folią spożywczą (patrz wskazówka). Masę truskawkową przelać do tortownicy, odstawić do lekkiego ostudzenia na 15 min, następnie odstawić do lodówki na min. 3 godz. do stężenia. Żelki truskawkowej użyć jako składnik wybranego tortu.