Żelka truskawkowa do tortów

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
16.5 kcal /
69 kJ
Kalorie
0.7 gBiałko
3.6 gWęglowodany
0.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 350 g truskawek, świeżych
  • 350 g truskawek, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 30 g cukru
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g żelatyny w proszku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać cukier i sok z cytryny, zmiksować30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać żelatynę, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2. W tym czasie tortownicę o średnicy 2-3 cm mniejszą niż średnica tortu wyłożyć dokładnie folią spożywczą (patrz wskazówka). Masę truskawkową przelać do tortownicy, odstawić do lekkiego ostudzenia na 15 min, następnie odstawić do lodówki na min. 3 godz. do stężenia. Żelki truskawkowej użyć jako składnik wybranego tortu.
Przewijanie do góry