
Zapiekany biały ser z jabłkami
329.5 kcal /
1379.6 kJKalorie
1379.6 kJKalorie
26 gBiałko
41 gWęglowodany
8.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- masło ilość do natłuszczenia naczyń do zapiekania
- 2 białka
- 1 szczypta soli
- 320 g jabłek (ok. 2 szt.), bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 2 szczypty cynamonu, mielonego
- 1 – 2 łyżki miodu płynnego
- 200 g chudego twarogu pokrojonego na kawałki
- 1 łyżka migdałów, w płatkach
- 2 łyżki płatków owsianych
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Natłuścić masłem 2 małe ceramiczne naczynia do zapiekania (ok. 16,5 x 10 x 4 cm), odstawić.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać ok.2 min/obr. 3.5lub do momentu, aż piana będzie sztywna. Przełożyć do miski, odstawić do lodówki.Zdjąć motylek. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka, dodać cynamon i miód, rozdrobnić3-4 s/obr. 4.
- Dodać twaróg i migdały, wymieszać5 s/obr. 4.
- Dodać przygotowaną wcześniej pianę z białek, wymieszać kopystką, przełożyć do wcześniej przygotowanych naczyń do zapiekania i posypać płatkami owsianymi, piec ok. 25-30 min (180°C).
- Zapiekany biały ser z jabłkami podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.