
Zdrowe kulki kakaowe
159.2 kcal /
666.3 kJKalorie
666.3 kJKalorie
5.4 gBiałko
21.1 gWęglowodany
6.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g płatków owsianych,górskich
- 150 g płatków owsianych bezglutenowych
- 50 g siemienia lnianego złotego
- 50 g siemienia lnianego brązowego
- 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 80 – 100 g syropu z agawy
- 80 – 100 g syropu klonowego
- 50 g masła orzechowego
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 5 kropli ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć płatki i siemię, zmielić20 s/obr. 10.
- Dodać kakao, syrop z agawy, masło orzechowe, jajko, sól i ekstrakt waniliowy, zmiksować30 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia. Z masy formować kulki (Ø ok. 1 cm), układać na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C. Piec 13-16 min (150°C), w połowie czasu pieczenia przemieszać kulki drewnianą łyżką, aby równomiernie się upiekły. Kulki pozostawić w uchylonym piekarniku, aż do całkowitego ostudzenia. Podawać jako dodatek do jogurtu, mleka lub jako dekorację do deserów.