Zdrowe kulki kakaowe

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
159.2 kcal /
666.3 kJ
Kalorie
5.4 gBiałko
21.1 gWęglowodany
6.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g płatków owsianych,górskich
  • 150 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 50 g siemienia lnianego złotego
  • 50 g siemienia lnianego brązowego
  • 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 80 – 100 g syropu z agawy
  • 80 – 100 g syropu klonowego
  • 50 g masła orzechowego
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 5 kropli ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć płatki i siemię, zmielić20 s/obr. 10.
  3. Dodać kakao, syrop z agawy, masło orzechowe, jajko, sól i ekstrakt waniliowy, zmiksować30 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia. Z masy formować kulki (Ø ok. 1 cm), układać na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C. Piec 13-16 min (150°C), w połowie czasu pieczenia przemieszać kulki drewnianą łyżką, aby równomiernie się upiekły. Kulki pozostawić w uchylonym piekarniku, aż do całkowitego ostudzenia. Podawać jako dodatek do jogurtu, mleka lub jako dekorację do deserów.
Przewijanie do góry