
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pomidorami
666.7 kcal /
2791.2 kJKalorie
2791.2 kJKalorie
40.3 gBiałko
75 gWęglowodany
24.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g makaronu, suchego typu fussili
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
- 200 g wody plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
- 200 g seragouda pokrojonego na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 380 – 400 g krojonych pomidorów, z puszki (1 puszka)
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 200 g śmietany, 12% tłuszczu
- 1 łyżeczka pieprzu, mielonego
- 1 ½
- łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 2 – 3 pomidory pokrojone w 3 mm plastry
- 3 puszki tuńczyka, w sosie własnym (każda 180g), odsączonego z zalewy
- 1 – 2 czerwone cebule pokrojone w 2 mm plastry
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
- Na kuchence w dużym garnku zagotować osoloną wodę, dodać odważony makaron, gotować 5 min. Odcedzić na dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser i czosnek, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pomidory z puszki, śmietanę min. 30% tłuszczu, śmietanę 12% tłuszczu, sól, pieprz, zioła prowansalskie, koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu warzywnego, wymieszać30 s/obr. 4.
- Na dnie naczynia żaroodpornego lub naczynia kamionkowego do zapiekania „Betty” (patrz wskazówka) rozłożyć połowę pokrojonych w plastry pomidorów, wyłożyć na nie równomiernie tuńczyka, następnie ugotowany makaron, polać go zawartością naczynia miksującego, położyć na wierzchu plastry cebuli, pozostałe plastry pomidorów, posypać rozdrobnionym serem z czosnkiem.
- Piec 40 min (180°C). Podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).