Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pomidorami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
666.7 kcal /
2791.2 kJ
Kalorie
40.3 gBiałko
75 gWęglowodany
24.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g makaronu, suchego typu fussili
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
  • 200 g wody plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
  • 200 g seragouda pokrojonego na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 380 – 400 g krojonych pomidorów, z puszki (1 puszka)
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 200 g śmietany, 12% tłuszczu
  • 1 łyżeczka pieprzu, mielonego
  • 1 ½
  • łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 2 – 3 pomidory pokrojone w 3 mm plastry
  • 3 puszki tuńczyka, w sosie własnym (każda 180g), odsączonego z zalewy
  • 1 – 2 czerwone cebule pokrojone w 2 mm plastry

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
  2. Na kuchence w dużym garnku zagotować osoloną wodę, dodać odważony makaron, gotować 5 min. Odcedzić na dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ser i czosnek, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pomidory z puszki, śmietanę min. 30% tłuszczu, śmietanę 12% tłuszczu, sól, pieprz, zioła prowansalskie, koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu warzywnego, wymieszać30 s/obr. 4.
  5. Na dnie naczynia żaroodpornego lub naczynia kamionkowego do zapiekania „Betty” (patrz wskazówka) rozłożyć połowę pokrojonych w plastry pomidorów, wyłożyć na nie równomiernie tuńczyka, następnie ugotowany makaron, polać go zawartością naczynia miksującego, położyć na wierzchu plastry cebuli, pozostałe plastry pomidorów, posypać rozdrobnionym serem z czosnkiem.
  6. Piec 40 min (180°C). Podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry