Zapiekanka makaronowa z owocami morza i beszamelem bez laktozy

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
578.9 kcal /
2423.8 kJ
Kalorie
36.4 gBiałko
69.9 gWęglowodany
17.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Makaron: 1500
  • g wody
  • 1 łyżka soli
  • 300 g makaronu, suchego, typu kolanka
  • Owoce morza: 15
  • g oliwy z oliwek
  • 500 g mieszanki owoców morza, mrożonej
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu, mielonego
  • Beszamel bez laktozy: 25
  • g oliwy z oliwek
  • 35 g masła migdałowego, jasnego
  • 40 g mąki pszennej
  • 300 g wody
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
  • 5 – 10 gałązek szczypiorku, świeżego posiekanego, do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować10 min/100°C/obr. 1.
  2. Dodać sól i makaron, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzewać9 min/90°C//obr. 2. Makaron przecedzić przez koszyczek, przełożyć do ceramicznego naczynia do zapiekania, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać owoce morza, sól i pieprz, gotować8-10 min/100°C//obr. 2. Przełożyć na makaron, wymieszać kopystką, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  5. Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać masło migdałowe, mąkę, 100 g wody, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, podgrzewać2 min/80°C/obr. 3.5.
  6. Dodać 100 g wody, podgrzewać kolejne8 min/80°C/obr. 3.5.
  7. Dodać pozostałe 100 g wody, podgrzewać6 min/80°C/obr. 3.5. Gotowym beszamelem polać makaron z owocami morza, wymieszać kopystką. Wstawić do piekarnika, piec 10-12 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Po zapieczeniu posypać szczypiorkiem.
  8. Zapiekankę makaronową z owocami morza i beszamelem bez laktozy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry