
Zapiekanka makaronowa z owocami morza i beszamelem bez laktozy
578.9 kcal /
2423.8 kJKalorie
2423.8 kJKalorie
36.4 gBiałko
69.9 gWęglowodany
17.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Makaron: 1500
- g wody
- 1 łyżka soli
- 300 g makaronu, suchego, typu kolanka
- Owoce morza: 15
- g oliwy z oliwek
- 500 g mieszanki owoców morza, mrożonej
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu, mielonego
- Beszamel bez laktozy: 25
- g oliwy z oliwek
- 35 g masła migdałowego, jasnego
- 40 g mąki pszennej
- 300 g wody
- ½
- łyżeczki soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu, mielonego
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- 5 – 10 gałązek szczypiorku, świeżego posiekanego, do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Dodać sól i makaron, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzewać9 min/90°C//obr. 2. Makaron przecedzić przez koszyczek, przełożyć do ceramicznego naczynia do zapiekania, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać owoce morza, sól i pieprz, gotować8-10 min/100°C//obr. 2. Przełożyć na makaron, wymieszać kopystką, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać masło migdałowe, mąkę, 100 g wody, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, podgrzewać2 min/80°C/obr. 3.5.
- Dodać 100 g wody, podgrzewać kolejne8 min/80°C/obr. 3.5.
- Dodać pozostałe 100 g wody, podgrzewać6 min/80°C/obr. 3.5. Gotowym beszamelem polać makaron z owocami morza, wymieszać kopystką. Wstawić do piekarnika, piec 10-12 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Po zapieczeniu posypać szczypiorkiem.
- Zapiekankę makaronową z owocami morza i beszamelem bez laktozy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.