
Zapiekanka makaronowa z dynią i serem
463.3 kcal /
1939.8 kJKalorie
1939.8 kJKalorie
20.3 gBiałko
64 gWęglowodany
16.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 350 g makaronu, suchego, typu penne
- 200 g sera ementaler pokrojonego na kawałki
- 200 g seragruyère pokrojonego na kawałki
- 40 g bułki tartej
- 20 g pestek dyni
- 120 – 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 500 – 600 g dyni bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 20 g masła
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
- 100 – 150 g wody
- 200 g mleka
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki cząbru, suszonego
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, dodać bułkę tartą i pestki dyni, rozdrobnić8 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i dynię, rozdrobnić5-6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło i koncentrat bulionu warzywnego, podgrzewać13 min/90°C//obr. 2. W tym czasie na kuchence w dużym garnku zagotować osoloną wodę, dodać odważony makaron, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 150 g mieszanki serowej, dodać wodę, mleko, sól, pieprz, cząber i gałkę muszkatołową, podgrzewać7 min/90°C/obr. 3. Odcedzony makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego z warzywami, polać przygotowanym sosem, wymieszać kopystką, wyrównać powierzchnię, posypać pozostałą mieszanką z serem.
- Piec 25 min (190°C). Podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).