Zapiekanka makaronowa z dynią i serem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
463.3 kcal /
1939.8 kJ
Kalorie
20.3 gBiałko
64 gWęglowodany
16.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 350 g makaronu, suchego, typu penne
  • 200 g sera ementaler pokrojonego na kawałki
  • 200 g seragruyère pokrojonego na kawałki
  • 40 g bułki tartej
  • 20 g pestek dyni
  • 120 – 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 500 – 600 g dyni bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 20 g masła
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
  • 100 – 150 g wody
  • 200 g mleka
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki cząbru, suszonego
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ser, dodać bułkę tartą i pestki dyni, rozdrobnić8 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i dynię, rozdrobnić5-6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać masło i koncentrat bulionu warzywnego, podgrzewać13 min/90°C//obr. 2. W tym czasie na kuchence w dużym garnku zagotować osoloną wodę, dodać odważony makaron, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć 150 g mieszanki serowej, dodać wodę, mleko, sól, pieprz, cząber i gałkę muszkatołową, podgrzewać7 min/90°C/obr. 3. Odcedzony makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego z warzywami, polać przygotowanym sosem, wymieszać kopystką, wyrównać powierzchnię, posypać pozostałą mieszanką z serem.
  6. Piec 25 min (190°C). Podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry