Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Zapiekanka makaronowa à la cordon bleu - Przepisy na Thermomix

Zapiekanka makaronowa à la cordon bleu

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
767 kcal /
3211.2 kJ
Kalorie
30.7 gBiałko
60.5 gWęglowodany
45.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g białej bułki, czerstwej pokrojonej na kawałki
  • 150 g sera żółtego np. emmentalera, edamskiego, pokrojonego na kawałki
  • 1200 g wody
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia naczynia żaroodpornego i skropienia wierzchu zapiekanki
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 300 g makaronu, suchego np. fusilli, penne
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 80 – 100 g szynkigotowanej, wędzonej w plastrach, pokrojonej na kawałki
  • 60 g boczku wędzonego, surowego, w plastrach pokrojonego na kawałki
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 200 g serka kremowego śmietankowego
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 250 – 300 g resztek mięsa z kurczaka ugotowanego, podzielonego na 3-5 cm kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bułkę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować12 min/100°C/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego dodać sól i makaron, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1, lub do uzyskania twardości al dente. Odcedzić makaron w dolnej części przystawki Varoma, przełożyć do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  6. Dodać szynkę i boczek, rozdrobnić1-2 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać śmietanę, serek kremowy i pieprz, podgrzewać7 min/80°C//obr. 1.
  8. Dodać 100 g rozdrobnionego wcześniej sera i mięso z kurczaka, wymieszać kopystką. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym znajduje się makaron. Całość dokładnie wymieszać kopystką, wierzch posypać pozostałym rozdrobnionym serem i rozdrobnioną wcześniej bułką, następnie skropić niewielką ilością oliwy. Piec ok. 17 min (180°C) lub do czasu, aż wierzch zapiekanki nabierze złotobrązowego koloru. Zapiekankę makaronową à la cordon bleu podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry