
Zapiekanka makaronowa
577.8 kcal /
2417.4 kJKalorie
2417.4 kJKalorie
30.7 gBiałko
59.7 gWęglowodany
24 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 150 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 300 g sera mozzarella odsączonego, pokrojonego na kawałki
- 150 g warzyw, mieszanych np. marchewki, cebuli, selera naciowego, pokrojonych na kawałki
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 500 g wody
- 1 ½ – 2
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g makaronu, suchego np. penne rigate (o czasiegotowanie 12 min, patrz wskazówka)
- 1 opakowanie wędliny mortadeli (ok. 150g), pokrojonej w 1 cm kostkę
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć parmezan i mozzarellę, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć warzywa i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, wodę, sól i pieprz, gotować15 min/100°C/obr. 2.
- Do naczynia miksującego dodać makaron, przemieszać kopystką. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać10 min/120°C//obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do naczynia żaroodpornego (patrz wskazówka). Dodać połowę rozdrobnionych serów i wędlinę, wymieszać. Posypać pozostałym rozdrobnionym serem. Piec ok. 10 min (250°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Zapiekankę makaronową podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po lekkim przestudzeniu.