
Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa z jajkami i sosem jogurtowym
237 kcal /
994 kJKalorie
994 kJKalorie
14.8 gBiałko
5.8 gWęglowodany
17.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 500 g różyczek kalafiora
- 500 g różyczek brokułu
- 4 jajka
- 150 g sera ementaler pokrojonego na kawałki
- 150 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
- 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 200 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 40 g oliwy z oliwek
- 130 g jogurtugreckiego w temp. pokojowej
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę. Na dnie dolnej części przystawki Varoma ułożyć motylek, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Na pokrywę naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kalafior i brokuł, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Włożyć koszyczek i umieścić w nim jajka. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z kalafiorem i brokułem, ustawić25 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ser, rozdrobnić8 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę i cukinię, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić10 min/120°C/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C (funkcja grill).
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 70 g rozdrobnionego sera, jogurt, żółtka, ½ łyżeczki soli i pieprz, zmiksować30 s/obr. 10. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego i oprószyć pozostałą ½ łyżeczki soli. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Jajka schłodzić pod zimną wodą, obrać, pokroić w 5 mm plastry i przełożyć do naczynia żaroodpornego z warzywami. Polać sosem i posypać pozostałym rozdrobnionym serem. Piec 10-12 min (200°C, funkcja grill) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Zapiekankę kalafiorowo-brokułową z jajkami i sosem jogurtowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).