
Zapiekane naleśniki z kurczakiem
817 kcal /
3418.5 kJKalorie
3418.5 kJKalorie
42.3 gBiałko
64.4 gWęglowodany
43.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto na naleśniki: 60
- g sera parmezan pokrojonego w 3 cm kostkę
- 60 g sera cheddar pokrojonego w 3 cm kostkę
- 30 g masła
- 300 g mleka
- 100 g wody
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka
- ½
- łyżeczki soli
- Sos beszamelowy: 500
- g mleka
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 40 g mąki pszennej
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 – 3 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- Nadzienie: 50
- g oleju
- 50 g oliwy z oliwek
- 40 g cebuli pokrojonej w piórka
- 300 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 2 cm kostkę
- 300 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego w 2 cm kostkę
- masło do smażenia
- 100 g marchewki pokrojonej w słupki (3-5 x 0,5 cm)
- 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (3-5 x 0,5 cm)
- 200 g pieczarek pokrojonych w plastry ćwiartki
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić2 min 30 s/70°C/obr. 1.
- Dodać mleko, wodę, mąkę, jajka i sól, wymieszać25 s/obr. 4. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, podgrzewać10 min/90°C/obr. 3. Przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać 30 g oleju, dodać cebulę, dusić3 min/120°C/obr. .
- Dodać kurczaka, upewniając się, że jest równomiernie rozłożony na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. . W tym czasie patelnię do naleśników natłuścić niewielką ilością masła i rozgrzać na średniej mocy palnika. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć 2-3 min lub do czasu, aż brzegi się zarumienią. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejną 1 min. Przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć łącznie 8 naleśników. Zrumienionego kurczaka przełożyć do innego naczynia, zeskrobując kopystką warstwę z dna naczynia miksującego (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 20 g oleju, dodać marchewkę i paprykę, rumienić Wysokie Temp. (patrz wskazówka).
- Dodać pieczarki, dusić6 min/120°C//obr. 0.5. Włożyć koszyczek, przytrzymując go kopystką odcedzić warzywa z nadmiaru płynu.
- Do naczynia miksującego dodać zrumienionego kurczaka, sól, pieprz i zioła prowansalskie, wymieszać kopystką.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Na środku 1 naleśnika umieścić 2-3 łyżki nadzienia i polać 1-2 łyżkami sosu beszamelowego. Złożyć w kopertę i umieścić w naczyniu do zapiekania. Czynności powtórzyć dla pozostałych naleśników. Złożone naleśniki polać pozostałym sosem beszamelowym i posypać rozdrobnionym serem. Piec 20 min (180°C) lub do czasu, aż wierzch zacznie się rumienić. Zapiekane naleśniki z kurczakiem podawać na ciepło.