Zapiekane banany w czekoladzie pod kokosanką
398.4 kcal /
1666.9 kJKalorie
1666.9 kJKalorie
6.1 gBiałko
51.2 gWęglowodany
20 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 banan, dojrzały
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
- cynamon, mielony do oprószenia
- 50 g cukru
- 2 białka
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 50 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 50 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
- 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Banan przekroić wzdłuż na pół, a następnie w poprzek, aby otrzymać ćwiartki. W 2 kokilkach (Ø 9-10 cm) ułożyć po 2 ćwiartki banana, docisnąć palcami, aby wypełniły dno. Skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Założyć motylek.Dodać białka, ubijać8 min/37°C/obr. 3.5.Zdjąć motylek.
- Dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, dodać śmietanę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Śmietanę z rozdrobnioną czekoladą przełożyć na banany, wypełniając wolne przestrzenie między nimi. Na wierzchu ułożyć kokosową bezę. Piec 20 min (180°C). Zapiekane banany w czekoladzie pod kokosanką podawać po 5-10 min od momentu wyjęcia z piekarnika.