Zapiekane banany w czekoladzie pod kokosanką

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
398.4 kcal /
1666.9 kJ
Kalorie
6.1 gBiałko
51.2 gWęglowodany
20 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 banan, dojrzały
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
  • cynamon, mielony do oprószenia
  • 50 g cukru
  • 2 białka
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 50 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
  • 50 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Banan przekroić wzdłuż na pół, a następnie w poprzek, aby otrzymać ćwiartki. W 2 kokilkach (Ø 9-10 cm) ułożyć po 2 ćwiartki banana, docisnąć palcami, aby wypełniły dno. Skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Założyć motylek.Dodać białka, ubijać8 min/37°C/obr. 3.5.Zdjąć motylek.
  4. Dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, dodać śmietanę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Śmietanę z rozdrobnioną czekoladą przełożyć na banany, wypełniając wolne przestrzenie między nimi. Na wierzchu ułożyć kokosową bezę. Piec 20 min (180°C). Zapiekane banany w czekoladzie pod kokosanką podawać po 5-10 min od momentu wyjęcia z piekarnika.
Przewijanie do góry