Zalewajka
491.6 kcal /
2056.7 kJKalorie
2056.7 kJKalorie
15.3 gBiałko
50.2 gWęglowodany
26.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 400 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej pokrojonej w 1-2 cm kostkę
- 20 g oleju
- 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 200 g ziemniaków pokrojonych na 4-5 cm kawałki
- 3 – 4 grzyby, suszone
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 900 g wody
- 300 g zakwasu na żurek
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- ½
- łyżeczki cukru
- 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać kiełbasę i olej, dusić6 min/120°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, pietruszkę i seler, rozdrobnić2 s/obr. 5.
- Dodać ziemniaki, rozdrobnić ponownie2 s/obr. 5.
- Dodać grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, sól i wodę, gotować20 min/100°C//obr. 1.
- Dodać kiełbasę z cebulą i zakwas na żurek, gotować10 min/100°C//obr. 1.
- Dodać majeranek, cukier i śmietanę, wymieszać10 s//obr. 2.5. Zalewajkę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
