Zakwas pszenno-jabłkowy
227.8 kcal /
953.2 kJKalorie
953.2 kJKalorie
6.3 gBiałko
48.8 gWęglowodany
1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 jabłka nieobrane, bardzo dojrzałe i soczyste (patrz wskazówka)
- 50 g wody lekko ciepłej (ok. 30°C, patrz wskazówka)
- 200 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
- 100 g wody lekko ciepłej (ok. 30°C)
👨🍳 Przygotowanie
- Dzień 1.Koszyczek umieścić w misce, odstawić. Jabłka umyć pod bieżącą wodą, nie obierać. Pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Do naczynia miksującego włożyć pokrojone jabłka, rozdrobnić5 s/obr. 8. Przełożyć do koszyczka, za pomocą kopystki odcisnąć sok do miski, odstawić (patrz wskazówka).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić duży słój, odważyć do niego 50 g uzyskanego soku jabłkowego, 50 g wody i 100 g mąki, dokładnie wymieszać. Luźno nałożyć pokrywkę słoja, odstawić na 24 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (temp. ok. 25°C, patrz wskazówka)
- Dzień 2.Na pokrywie naczynia miksującego postawić duży słój z zakwasem, odważyć do niego pozostałe 100 g wody i 100 g mąki dokładnie wymieszać. Luźno nałożyć pokrywkę słoja, odstawić na kolejne 24 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (temp. ok. 25°C).
- Dzień 3.Wyrośnięty zakwas powinien zwiększyć objętość i mieć widoczne pęcherzyki gazu. Zakwasu pszenno-jabłkowego użyć do przygotowania ciasta na chleb, a pozostałość przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku w lodówce (patrz wskazówka).