Zakwas pszenno-jabłkowy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
227.8 kcal /
953.2 kJ
Kalorie
6.3 gBiałko
48.8 gWęglowodany
1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 jabłka nieobrane, bardzo dojrzałe i soczyste (patrz wskazówka)
  • 50 g wody lekko ciepłej (ok. 30°C, patrz wskazówka)
  • 200 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
  • 100 g wody lekko ciepłej (ok. 30°C)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Dzień 1.Koszyczek umieścić w misce, odstawić. Jabłka umyć pod bieżącą wodą, nie obierać. Pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Do naczynia miksującego włożyć pokrojone jabłka, rozdrobnić5 s/obr. 8. Przełożyć do koszyczka, za pomocą kopystki odcisnąć sok do miski, odstawić (patrz wskazówka).
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić duży słój, odważyć do niego 50 g uzyskanego soku jabłkowego, 50 g wody i 100 g mąki, dokładnie wymieszać. Luźno nałożyć pokrywkę słoja, odstawić na 24 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (temp. ok. 25°C, patrz wskazówka)
  3. Dzień 2.Na pokrywie naczynia miksującego postawić duży słój z zakwasem, odważyć do niego pozostałe 100 g wody i 100 g mąki dokładnie wymieszać. Luźno nałożyć pokrywkę słoja, odstawić na kolejne 24 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (temp. ok. 25°C).
  4. Dzień 3.Wyrośnięty zakwas powinien zwiększyć objętość i mieć widoczne pęcherzyki gazu. Zakwasu pszenno-jabłkowego użyć do przygotowania ciasta na chleb, a pozostałość przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku w lodówce (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry