Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
264.6 kcal /
1107.9 kJKalorie
1107.9 kJKalorie
4.9 gBiałko
39.2 gWęglowodany
10.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kruszonka: 30
- g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 30 g cukru
- 15 g płatków owsianych,górskich
- 30 g mąki pszennej
- ¾
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- Jabłka z masłem: 200
- g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
- 80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- Ciasto drożdżowe: masło ilość do natłuszczenia tortownicy
- 600 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 300 g wody letniej
- 40 g drożdży świeżych pokruszonych
- 60 g cukru plus 2-3 łyżeczki do posypania ciasta
- 1 szczypta soli
- 50 g oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1 – 2 łyżki migdałów, w płatkach
- owoce jagodowe, świeże np. maliny borówki (ok. 100g), do posypania wierzchu ciasta
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, płatki owsiane, mąkę i cynamon, wymieszać10 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić4 s/obr. 4.
- Dodać masło i cynamon, rozdrobnić15 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Tortownicę (Ø 26 cm) natłuścić masłem, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, drożdże, cukier, sól i olej, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (40 x 30 cm). Posmarować jabłkami z masłem, posypać 2-3 łyżeczkami cukru i oprószyć kakao za pomocą sitka. Ciasto pokroić w pasy o szerokości ok. 5 cm. Pasy złożyć w harmonijkę i układać w natłuszczonej tortownicy. Posypać kruszonką, płatkami migdałów oraz owocami. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min, w tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Tortownicę ustawić na blasze do pieczenia (z tortownicy może wyciekać tłuszcz). Piec 30-35 min (200°C). Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami podawać po ostudzeniu jako deser lub słodką przekąskę.