Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
264.6 kcal /
1107.9 kJ
Kalorie
4.9 gBiałko
39.2 gWęglowodany
10.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kruszonka: 30
  • g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 30 g cukru
  • 15 g płatków owsianych,górskich
  • 30 g mąki pszennej
  • ¾
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • Jabłka z masłem: 200
  • g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
  • 80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • Ciasto drożdżowe: masło ilość do natłuszczenia tortownicy
  • 600 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 300 g wody letniej
  • 40 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 60 g cukru plus 2-3 łyżeczki do posypania ciasta
  • 1 szczypta soli
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1 – 2 łyżki migdałów, w płatkach
  • owoce jagodowe, świeże np. maliny borówki (ok. 100g), do posypania wierzchu ciasta
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, płatki owsiane, mąkę i cynamon, wymieszać10 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić4 s/obr. 4.
  3. Dodać masło i cynamon, rozdrobnić15 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Tortownicę (Ø 26 cm) natłuścić masłem, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, drożdże, cukier, sól i olej, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (40 x 30 cm). Posmarować jabłkami z masłem, posypać 2-3 łyżeczkami cukru i oprószyć kakao za pomocą sitka. Ciasto pokroić w pasy o szerokości ok. 5 cm. Pasy złożyć w harmonijkę i układać w natłuszczonej tortownicy. Posypać kruszonką, płatkami migdałów oraz owocami. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min, w tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  6. Tortownicę ustawić na blasze do pieczenia (z tortownicy może wyciekać tłuszcz). Piec 30-35 min (200°C). Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami podawać po ostudzeniu jako deser lub słodką przekąskę.
Przewijanie do góry