Zajączki z kremu cytrynowego
308 kcal /
1288.8 kJKalorie
1288.8 kJKalorie
10.7 gBiałko
31.3 gWęglowodany
15.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Uszy zajączków: 2
- białka
- 60 g cukru
- 3 żółtka
- 35 g mąki pszennej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- Krem cytrynowy: 50
- g cukru
- 1 ½
- łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), plus skórka pokrojona zesterem na 2 cm paski, do dekoracji
- 180 – 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 400 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
- 400 g twarogu sernikowego, z wiaderka śmietankowego, podzielonego na kawałki
- ozdoby z masy cukrowej (np. cukrowe oczy)
- skórka z cytryny pokrojona zesterem na 2 cm paski, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać1-2 min/obr. 3.5lub do uzyskania sztywnej piany.
- Dodać cukier, ubijać1 min/obr. 3.Zdjąć motylek. Ubite białka zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać żółtka, wymieszać20 s/obr. 4.
- Dodać mąkę i skrobię, wymieszać30 s/obr. 4. W razie potrzeby przemieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia. Używając łyżeczki, nakładać paski ciasta na przygotowane blachy (patrz wskazówka), aby stworzyć uszy zajączków (ok. 60 pasków, 6 x 2 cm). Piec 7-10 min (180°C), jedna blacha po drugiej. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę otartą z cytryny, zmielić30 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.
- Dodać twaróg, sok z cytryny i przygotowany wcześniej cukier cytrynowy, wymieszać20 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Przełożyć do 6 szklanek, odstawić do lodówki do momentu podania. Przed podaniem do każdej szklanki włożyć po 2 zajęcze uszy i oczy z masy cukrowej oraz zrobić wasy ze skórki z cytryny. Zajączki z kremu cytrynowego podawać jako deser.