
Wytrawny tort naleśnikowy z wątróbką
325 kcal /
1362 kJKalorie
1362 kJKalorie
19 gBiałko
12 gWęglowodany
23 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g koperku, świeżego tylko liście
- 10 g mieszanych ziół, świeżych tylko liście
- Naleśniki z wątróbką: 600
- g wątróbek drobiowych bez żyłek
- 2 jajka
- 50 g mąki pszennej
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej do smażenia
- Nadzienie: 160
- g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 40 g oleju
- 85 g ketchupu
- 100 g majonezu (patrz wskazówka)
- Składanie: 50
- g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm kostkę
- 50 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm kostkę
- 1 łyżka majonezu (ok. 20g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić2 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć wątróbkę, zmiksować10 s/obr. 8. Wątróbkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jajka, mąkę, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 5.
- Na kuchence, na nieprzywierającej patelni (Ø 22 cm) rozgrzać niewielką ilość oleju. Ciasto wlewać porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejną 1 min. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki10 min/120°C/obr. 2. Zdjąć pokrywę naczynia miksującego. Odstawić do ostudzenia na ok. 10 min lub do momentu, aż zawartość naczynia miksującego osiągnie temp. 60°C.
- Dodać ketchup i majonez, wymieszać10 s/obr. 3.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej zieloną paprykę i czerwoną paprykę, odstawić.
- Na talerzu położyć naleśnik, równomiernie posmarować go 1-2 łyżkami nadzienia, przykryć kolejnym naleśnikiem. W ten sposób przełożyć wszystkie naleśniki. Ostatni naleśnik posmarować majonezem. Wytrawny tort naleśnikowy z wątróbką udekorować rozdrobnionym koperkiem i odważoną papryką, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.