Wytrawny sernik z ziołowym pesto
252.8 kcal /
1058.4 kJKalorie
1058.4 kJKalorie
15.9 gBiałko
9.9 gWęglowodany
17.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pesto ziołowe: 60
- g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 150 g salami pokrojonego na 2 cm kawałki
- 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g bazylii, świeżej tylko liście
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
- 5 – 10 g tymianku, świeżego tylko liście
- 40 g oliwy z oliwek
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Sernik: masło ilość do natłuszczenia formy
- 4 jajka
- 1000 g twarogu, półtłustego pokrojonego na kawałki
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 100 g sera ricotta podzielonego na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 30 g czarnych oliwek, bez pestek
- 10 pieczarek marynowanych
- krakersy solone ilość do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć salami, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 8.
- Dodać czosnek, bazylię, rozmaryn, tymianek, oliwę, sól i pieprz, zmiksować20 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne10 s/obr. 7. Pesto przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Tortownicę (Ø 25 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, natłuścić masłem dno i brzegi tortownicy. Obsypać tortownicę rozdrobnionymi wcześniej orzechami, odstawić.
- Jajka rozbić, białka oddzielić od żółtek.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać2 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
- Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać śmietanę, zmiksować40 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne20 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne10 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rozdrobnione wcześniej salami, żółtka, ricottę i sól, wymieszać1 min/obr. 4.
- Dodać pianę z białek, wymieszać za pomocą kopystki.
- Do wcześniej przygotowanej tortownicy przełożyć ⅓ masy sernikowej, ułożyć na niej ⅓ wcześniej przygotowanego pesto, następnie rozprowadzić łyżką w taki sposób, aby powstał marmurkowy wzór. Przełożyć kolejną ⅓ masy, kolejną ⅓ pesto, ponownie wykonać marmurkowy wzór, następnie przełożyć pozostałą część masy sernikowej i pozostałą część pesto i wykonać marmurkowy wzór.
- Piec 50-60 min (180°C). Sernik wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego ostudzenia. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwki i marynowane pieczarki, rozdrobnić kolejne2 s/obr. 5. Przełożyć na wierzch sernika i rozprowadzić równomiernie przy pomocy kopystki. Wytrawny sernik z ziołowym pesto podawać z krakersami.