Wytrawny sernik na zimno
405 kcal /
1695 kJKalorie
1695 kJKalorie
13.3 gBiałko
17.8 gWęglowodany
32.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g pestek dyni
- 130 g krakersów solonych połamanych na kawałki
- 100 – 120 g masła pokrojonego na kawałki
- 200 g sera owczego koziego, pokrojonego na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 200 g czerwonej papryki pokrojonej w 0,5 cm plastry
- 5 g oliwy z oliwek
- 3 jajka
- 40 g szczypiorku, świeżego drobno pokrojonego
- 2 – 4 szczypty soli
- 2 – 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać pestki dyni, dodać krakersy i masło, rozdrobnić25 s/obr. 5. Masę wyjąć z naczynia miksującego, rozwałkować i wyłożyć nią dno tortownicy (Ø 22 cm).
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać paprykę i oliwę, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. .
- Dodać jajka, szczypiorek, rozdrobniony ser, sól i pieprz, wymieszać15 s//obr. 3.
- Masę przełożyć do tortownicy (Ø 22 cm), piec 30 min (180°C). Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Odstawić do lodówki, aż do momentu podania. Wytrawny sernik podawać na zimno.