Wytrawny sernik na zimno

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
405 kcal /
1695 kJ
Kalorie
13.3 gBiałko
17.8 gWęglowodany
32.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g pestek dyni
  • 130 g krakersów solonych połamanych na kawałki
  • 100 – 120 g masła pokrojonego na kawałki
  • 200 g sera owczego koziego, pokrojonego na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g czerwonej papryki pokrojonej w 0,5 cm plastry
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 3 jajka
  • 40 g szczypiorku, świeżego drobno pokrojonego
  • 2 – 4 szczypty soli
  • 2 – 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać pestki dyni, dodać krakersy i masło, rozdrobnić25 s/obr. 5. Masę wyjąć z naczynia miksującego, rozwałkować i wyłożyć nią dno tortownicy (Ø 22 cm).
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać paprykę i oliwę, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. .
  6. Dodać jajka, szczypiorek, rozdrobniony ser, sól i pieprz, wymieszać15 s//obr. 3.
  7. Masę przełożyć do tortownicy (Ø 22 cm), piec 30 min (180°C). Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Odstawić do lodówki, aż do momentu podania. Wytrawny sernik podawać na zimno.
Przewijanie do góry