
Wytrawne racuchy z warzywami i serem kremowym
490.9 kcal /
2053.7 kJKalorie
2053.7 kJKalorie
18.2 gBiałko
70.3 gWęglowodany
16.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 100 g papryki dowolnego koloru, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 40 g masła
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g mleka
- 90 g serka topionego sera kremowego Hochland® z ziołami, podzielonego na kawałki
- 3 jajka
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- ¾
- łyżeczki soli
- masło klarowane do smażenia
- olej rzepakowy do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, paprykę, marchewkę, cukinię i masło, dodać ½ łyżeczki soli i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić6 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do koszyczka, aby odsączyć z nadmiaru płynu, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać serek topiony, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie i pozostałe ½ łyżeczki soli, wymieszać10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać duszone warzywa, wymieszać20 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
- Na kuchence, na nieprzywierającej patelni rozgrzać masło klarowane. Łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując racuchy (Ø 7-8 cm), smażyć partiami 3-4 min z każdej strony lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone racuchy odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Wytrawne racuchy z warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem sosu tzatziki lub crème fraîche (patrz wskazówka).