Wytrawne placki dyniowe z musem malinowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
99.5 kcal /
416.6 kJ
Kalorie
3.6 gBiałko
11.4 gWęglowodany
5.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Mus malinowy: 250
  • g malin, świeżych
  • 250 g malin, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 20 g syropu z agawy
  • 20 g miodu, płynnego
  • 1 szczypta cynamonu, mielonego
  • Placki dyniowe: 50
  • g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 500 g miąższu dyni pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 2 jajka rozm. M
  • 60 g jogurtugreckiego
  • 130 g mąki orkiszowej razowej Melvit
  • 2 – 3 szczypty cynamonu, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • olej rzepakowy ilość do smażenia placków
  • mięta, świeża tylko liście, ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć maliny, dodać syrop z agawy i cynamon, zmiksować20 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania (patrz wskazówka). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10.
  3. Dodać dynię, jajka, jogurt, mąkę, cynamon, imbir, pieprz i sól, rozdrobnić45 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
  4. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując małe placki (Ø 6-7 cm, grubość ok. 1 cm). Smażyć na średniej mocy palnika ok. 2 min z każdej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  5. Wytrawne placki dyniowe podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem musu malinowego, udekorowane miętą.
Przewijanie do góry