Wytrawne placki dyniowe z musem malinowym
99.5 kcal /
416.6 kJKalorie
416.6 kJKalorie
3.6 gBiałko
11.4 gWęglowodany
5.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Mus malinowy: 250
- g malin, świeżych
- 250 g malin, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 20 g syropu z agawy
- 20 g miodu, płynnego
- 1 szczypta cynamonu, mielonego
- Placki dyniowe: 50
- g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 500 g miąższu dyni pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 2 jajka rozm. M
- 60 g jogurtugreckiego
- 130 g mąki orkiszowej razowej Melvit
- 2 – 3 szczypty cynamonu, mielonego
- ¼
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- olej rzepakowy ilość do smażenia placków
- mięta, świeża tylko liście, ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć maliny, dodać syrop z agawy i cynamon, zmiksować20 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania (patrz wskazówka). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10.
- Dodać dynię, jajka, jogurt, mąkę, cynamon, imbir, pieprz i sól, rozdrobnić45 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując małe placki (Ø 6-7 cm, grubość ok. 1 cm). Smażyć na średniej mocy palnika ok. 2 min z każdej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Wytrawne placki dyniowe podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem musu malinowego, udekorowane miętą.