Wytrawne palmiery na dwa sposoby
61 kcal /
255.4 kJKalorie
255.4 kJKalorie
0.8 gBiałko
3.3 gWęglowodany
5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Szybkie ciasto francuskie: 200
- g masła pokrojonego na 1-2 cm kawałki, zmrożonego (patrz wskazówka)
- 200 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 90 g wody zimnej
- ½
- łyżeczki soli
- Nadzienie z anchois: 12
- filetów z anchois, w oleju odsączonych z zalewy (ok. 40g)
- 40 g oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- ½
- łyżeczki suszonych płatków chili
- ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- Nadzienie z oliwek i rozmarynu: 125
- g czarnych oliwek, bez pestek
- 30 g oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście, posiekane
- 1 szczypta soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Formowanie i pieczenie: mąka pszenna do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, wodę i sól, zmiksować20 s/obr. 6. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, uformować w kulę, następnie rozwałkować na kształt kwadratu (ok. 20 x 20 cm). Zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 20 min.
- Wyjąć ciasto z lodówki na oprószony mąką blat, rozwałkować w prostokąt o długości trzykrotnie większej, niż jego szerokość (ok. 60 x 20 cm). Złożyć ciasto na trzy i obrócić o 90° tak, aby miejsce złożenia znalazło się po lewej stronie. Dwukrotnie powtórzyć proces wałkowania i składania ciasta (obracając zawsze w tę samą stronę). Ciasto przekroić na pół, obie połówki zawinąć osobno w folię spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 20 min. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć anchois, dodać oliwę, czosnek, natkę pietruszki i płatki chili, rozdrobnić10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić kolejne5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć oliwki, dodać oliwę, czosnek, rozmaryn, sól i pieprz, rozdrobnić10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić kolejne5 s/obr. 5.
- Schłodzoną pierwszą część ciasta przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (35 x 25 cm). Na całej powierzchni ciasta rozsmarować nadzienie z oliwek i rozmarynu. Zaczynając od jednej dłuższej krawędzi, zwinąć ciasto ciasno do środka do połowy szerokości, następnie w ten sam sposób zwinąć ciasto z drugiej strony. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 45 min. W tym czasie w ten sam sposób rozwałkować i zawinąć drugą część ciasta i nadzienie z anchois, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 45 min. Pod koniec czasu schładzania rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ostrym nożem pokroić obie rolki ciasta na 1 cm plastry i ułożyć je na przygotowanych wcześniej blachach, zachowując min. 2 cm odstępy. Piec 12-15 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Wytrawne palmiery na dwa sposoby podawać na ciepło lub po ostudzeniu jako przekąskę.