Wytrawne muffiny cukiniowe

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
200 kcal /
837.4 kJ
Kalorie
6.3 gBiałko
16.4 gWęglowodany
12.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 łyżeczka curry, mielonego
  • 100 g sera feta pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 180 g cukinii pokrojonej na 3 cm kawałki
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • 60 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 30 g oleju kokosowego płynnego (patrz wskazówka)
  • ½
  • łyżeczki czosnku suszonego, w płatkach niedźwiedziego
  • ½
  • łyżeczki czosnku,granulowanego
  • ¾
  • łyżeczki sody oczyszczonej
  • 8 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ser feta, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cukinię, dodać ½ łyżeczki soli, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cukinię przełożyć do koszyczka, koszyczek odstawić do innego naczynia na 15 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  3. Do formy do muffinek włożyć 8 papilotek, odstawić.
  4. Cukinię odcedzić dokładnie przez koszyczek za pomocą kopystki.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  6. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i suszone pomidory, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać odsączoną cukinię, mąkę, jajka, olej, curry, czosnek niedźwiedzi, pozostałe ¼ łyżeczki soli i sodę, wymieszać30 s/obr. 3.
  8. Masę przełożyć do formy na muffinki, na każdej muffince ułożyć 2-3 kostki odważonego wcześniej sera feta i 2 połówki pomidorków koktajlowych, dociskając je w taki sposób, aby zatopiły się w masie.
  9. Piec 25-30 min (180°C) lub do momentu, aż muffiny nabiorą złotobrązowego koloru, odstawić do ostudzenia. Muffiny wyjąć ostrożnie z formy, odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia.
  10. Wytrawne muffiny cukiniowe podawać bezpośrednio po ostudzeniu lub przechowywać w lodówce do dwóch dni.
Przewijanie do góry