Wytrawne muffiny cukiniowe
200 kcal /
837.4 kJKalorie
837.4 kJKalorie
6.3 gBiałko
16.4 gWęglowodany
12.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 łyżeczka curry, mielonego
- 100 g sera feta pokrojonego w 1 cm kostkę
- 180 g cukinii pokrojonej na 3 cm kawałki
- ¾
- łyżeczki soli
- 60 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 30 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy
- 150 g mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 30 g oleju kokosowego płynnego (patrz wskazówka)
- ½
- łyżeczki czosnku suszonego, w płatkach niedźwiedziego
- ½
- łyżeczki czosnku,granulowanego
- ¾
- łyżeczki sody oczyszczonej
- 8 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ser feta, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cukinię, dodać ½ łyżeczki soli, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cukinię przełożyć do koszyczka, koszyczek odstawić do innego naczynia na 15 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do formy do muffinek włożyć 8 papilotek, odstawić.
- Cukinię odcedzić dokładnie przez koszyczek za pomocą kopystki.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i suszone pomidory, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać odsączoną cukinię, mąkę, jajka, olej, curry, czosnek niedźwiedzi, pozostałe ¼ łyżeczki soli i sodę, wymieszać30 s/obr. 3.
- Masę przełożyć do formy na muffinki, na każdej muffince ułożyć 2-3 kostki odważonego wcześniej sera feta i 2 połówki pomidorków koktajlowych, dociskając je w taki sposób, aby zatopiły się w masie.
- Piec 25-30 min (180°C) lub do momentu, aż muffiny nabiorą złotobrązowego koloru, odstawić do ostudzenia. Muffiny wyjąć ostrożnie z formy, odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia.
- Wytrawne muffiny cukiniowe podawać bezpośrednio po ostudzeniu lub przechowywać w lodówce do dwóch dni.