Zakręcone bułeczki piknikowe
179 kcal /
748.9 kJKalorie
748.9 kJKalorie
5.6 gBiałko
31.2 gWęglowodany
3.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g wody letniej
- 30 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g masła miękkiego
- 470 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki soli
- 5 g oliwy z oliwek
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
- mak do posypania bułeczek
- ziarna sezamu, białego do posypania bułeczek
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 50°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, cukier, masło, mąkę, sól i oliwę, wymieszać20 s/obr. 6, następnie wyrobić Ciasto /5 min. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, następnie podzielić na 24 części (po ok. 30 g każda). Za pomocą zwilżonych wodą dłoni z każdej części uformować wałek (dł. ok. 20 cm, grubość 1 cm). Końce 2 wałków złączyć ze sobą z jednej strony, następnie zapleść spiralnie i złączyć pozostałe 2 końce. Bułeczki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem.
- Blachę z bułeczkami włożyć do piekarnika, podgrzewać ok. 10 min (50°C), następnie zwiększyć temp. do 180°C i piec kolejne 15-20 min lub do momentu, aż bułeczki nabiorą złotobrązowego koloru. Zakręcone bułeczki piknikowe podawać z wybranymi dodatkami.