Ziołowa frittata z ricottą
131.6 kcal /
550.5 kJKalorie
550.5 kJKalorie
10.1 gBiałko
2.9 gWęglowodany
8.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 10 g mieszanych ziół, świeżych np. mięty, tymianku, pietruszki, tylko liście
- 100 g zielonej papryki pokrojonej na kawałki
- 6 jajek
- 250 g sera ricotta
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1000 g wody
- 1 plaster cytryny
👨🍳 Przygotowanie
- Arkusz papieru do pieczenia (ok. 30 x 26 cm) zmoczyć, zgnieść w kulę, rozprostować i strząsnąć nadmiar wody. Papier ułożyć na wkładzie Varomy, pozostawiając boczne otwory niezakryte, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć zioła i paprykę, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać rozdrobniony parmezan, jajka, ricottę, sól i pieprz, wymieszać1 min/obr. 4. Mieszankę przelać na papier na wkładzie Varomy. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać plaster cytryny, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze40 min/Varoma/obr. 1.
- Frittatę przełożyć na talerz papierem do góry, zdjąć papier. Ziołową frittatę z ricottą pokroić na kawałki i podawać jako przystawkę z ulubionym sosem (patrz wskazówka).