Wytrawny keks migdałowy z oliwkami i suszonymi pomidorami
864 kcal /
3617.4 kJKalorie
3617.4 kJKalorie
34.5 gBiałko
88 gWęglowodany
48 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Migdałowa okara: 100
- g migdałów, blanszowanych bez skórki
- 1400 g wody
- 1 szczypta soli
- 30 g miodu
- 30 g syropu z agawy
- Keks migdałowy: 4
- jajka w temp. pokojowej
- 125 g jogurtu sojowego w temp. pokojowej
- 125 g jogurtu naturalnego bez laktozy, w temp. pokojowej
- 15 g pasty miso jasnej
- (opcjonalnie)
- 150 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g zielonych oliwek, bez pestek odsączonych z zalewy, pokrojonych na 4-5 mm kawałki
- 40 g czarnych oliwek, bez pestek odsączonych z zalewy, pokrojonych na 4-5 mm kawałki
- 40 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy, pokrojonych na 4-5 mm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej migdały i 400 g wody, odstawić na noc do namoczenia. Następnie odcedzić migdały przez koszyczek.
- Do naczynia miksującego włożyć namoczone migdały, dodać pozostałe 1000 g wody, sól i miód, miksować1 min/obr. 10. Okarę odsączyć przez koszyczek wyłożony gazą, dokładnie odcisnąć, przełożyć do miski, odstawić. Pozostałe mleko migdałowe zachować i wykorzystać do wykonania innych przepisów. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Rozbić jajka, białka oddzielić od żółtek, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać2-4 min/obr. 3.5lub do czasu, aż piana będzie sztywna.Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć migdałową okarę, żółtka, dodać jogurt, pastę miso, mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz, wymieszać30 s/obr. 4.
- Dodać oliwki i suszone pomidory, przemieszać kopystką. Ciasto przełożyć do miski.
- Do miski z ciastem dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać kopystką. Przełożyć do dwóch jednorazowych foremek aluminiowych lub tekturowych.
- Piec 25-30 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Pozostawić w wyłączonym piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami, do momentu całkowitego ostudzenia (ok. 1-2 godz.).
- Wytrawny keks migdałowy z oliwkami i suszonymi pomidorami podawać jako przystawkę.