
Zielone naleśniki z serkiem i szczypiorkiem
211 kcal /
886 kJKalorie
886 kJKalorie
7.4 gBiałko
21.6 gWęglowodany
11.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g mleka
- 250 g wody mineralnej,gazowanej
- 400 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego uprzednio rozmrożonego
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 ½
- łyżeczki soli
- masło do natłuszczenia patelni
- 200 g serka śmietankowego
- 4 – 6 gałązek szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, wodę mineralną, dodać szpinak, zmiksować15 s/obr. 8.
- Dodać mąkę, jajka, olej i sól, zmiksować10 s/obr. 6, przełożyć do miski, odstawić na 15 min.
- Natłuścić masłem nieprzywierającą patelnię, rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średnim ogniu ok. 1 min lub do momentu, aż naleśnik będzie przyrumieniony. Przewrócić naleśnika na drugą stronę. Smażyć 15 s, a gdy naleśnik będzie gotowy, przełożyć go na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
- W małej misce wymieszać serek śmietankowy, szczypiorek i pieprz, odstawić. Naleśniki smarować serkiem, zwijać w rulon.
- Zielone naleśniki z serkiem i szczypiorkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.