Zielone naleśniki z serkiem i szczypiorkiem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
211 kcal /
886 kJ
Kalorie
7.4 gBiałko
21.6 gWęglowodany
11.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g mleka
  • 250 g wody mineralnej,gazowanej
  • 400 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego uprzednio rozmrożonego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • masło do natłuszczenia patelni
  • 200 g serka śmietankowego
  • 4 – 6 gałązek szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, wodę mineralną, dodać szpinak, zmiksować15 s/obr. 8.
  2. Dodać mąkę, jajka, olej i sól, zmiksować10 s/obr. 6, przełożyć do miski, odstawić na 15 min.
  3. Natłuścić masłem nieprzywierającą patelnię, rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średnim ogniu ok. 1 min lub do momentu, aż naleśnik będzie przyrumieniony. Przewrócić naleśnika na drugą stronę. Smażyć 15 s, a gdy naleśnik będzie gotowy, przełożyć go na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
  4. W małej misce wymieszać serek śmietankowy, szczypiorek i pieprz, odstawić. Naleśniki smarować serkiem, zwijać w rulon.
  5. Zielone naleśniki z serkiem i szczypiorkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry