Wytrawny sos zabaglione z czosnkiem niedźwiedzim

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
80.6 kcal /
337.4 kJ
Kalorie
3.7 gBiałko
1.7 gWęglowodany
5.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g liści czosnku niedźwiedziego, świeżych pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 50 g białego wina
  • 50 g wody
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki cukru
  • 3 – 4 ziarna pieprzu kolorowego
  • ¼
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • ¼
  • kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 6 żółtek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek niedźwiedzi, rozdrobnić2 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, w razie potrzeby rozdrobnić ponownie2 s/obr. 8.
  2. Założyć motylek. Dodać białe wino, wodę, sól, cukier, pieprz, paprykę, koncentrat bulionu warzywnego i żółtka, podgrzewać5 min/80°C/obr. 3.Zdjąć motylek. Doprawić do smaku. Wytrawny sos zabaglione z czosnkiem niedźwiedzim podawać jako dodatek do potraw (patrz wskazówka) lub do gotowanych warzyw, np. szparagów.
Przewijanie do góry