Wytrawny sos zabaglione z czosnkiem niedźwiedzim
80.6 kcal /
337.4 kJKalorie
337.4 kJKalorie
3.7 gBiałko
1.7 gWęglowodany
5.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g liści czosnku niedźwiedziego, świeżych pokrojonych na 3 cm kawałki
- 50 g białego wina
- 50 g wody
- ¼
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki cukru
- 3 – 4 ziarna pieprzu kolorowego
- ¼
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- ¼
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
- 6 żółtek
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek niedźwiedzi, rozdrobnić2 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, w razie potrzeby rozdrobnić ponownie2 s/obr. 8.
- Założyć motylek. Dodać białe wino, wodę, sól, cukier, pieprz, paprykę, koncentrat bulionu warzywnego i żółtka, podgrzewać5 min/80°C/obr. 3.Zdjąć motylek. Doprawić do smaku. Wytrawny sos zabaglione z czosnkiem niedźwiedzim podawać jako dodatek do potraw (patrz wskazówka) lub do gotowanych warzyw, np. szparagów.
