Zakwas na żur
369 kcal /
1544.9 kJKalorie
1544.9 kJKalorie
8.8 gBiałko
82 gWęglowodany
4.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 35 g płatków owsianych
- 35 g ziaren żyta
- 35 g mąki żytniej żurkowej (typ 720)
- 500 g wody
- 1 ząbek czosnku przekrojony wzdłuż na pół
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 ziarna ziela angielskiego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć płatki owsiane i ziarna żyta, zmielić1 min/obr. 10. Mąkę przesypać do dużego słoja (0,9 l).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić słój z mąką, odważyć do niego mąkę żytnią i wodę, dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie, wymieszać. Słój przykryć papierowym ręcznikiem i przymocować gumką recepturką, odstawić na 3 dni w miejsce o temp. pokojowej.
- Zakwasu na żur użyć do wybranego przepisu.