Zakręcone frytki z sosem czosnkowym (TM6)
149.4 kcal /
625 kJKalorie
625 kJKalorie
3.8 gBiałko
26.3 gWęglowodany
3.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 800 g ziemniaków podłużnych, Ø 4-5 cm, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- zimna woda do zalania ziemniaków
- ½
- łyżeczki czosnku,granulowanego
- ½
- łyżeczki cebuli suszonej, mielonej
- 1 łyżeczka natki pietruszki, suszonej
- ½
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 ząbek czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 150 g jogurtu naturalnego
- 20 g majonezu
- 20 g ketchupu
- olej dogłębokiego smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziemniaki, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować ziemniak do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, uruchomić Spiralizowanie , delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałymi ziemniakami. Przełożyć do dużej miski, zalać zimną wodą, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
- Do drugiej dużej miski wsypać czosnek granulowany, suszoną natkę pietruszki, paprykę i ½ łyżeczki soli, wymieszać, odstawić. Ziemniaki osuszyć na papierowych ręcznikach.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jogurt, majonez, ketchup i pozostałe ¼ łyżeczki soli, wymieszać20 s/obr. 2.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na kuchence w garnku rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Osuszone ziemniaki smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Frytki wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przełożyć do miski z przyprawami, wymieszać. Zakręcone frytki podawać bezpośrednio po przygotowaniu z sosem czosnkowym.