Wytrawne orzechowe scones
131.1 kcal /
548.8 kJKalorie
548.8 kJKalorie
3.1 gBiałko
14.7 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g orzechów laskowych
- 200 – 220 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- 50 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 130 g mleka
- żółtko roztrzepane, do posmarowania
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodać masło, wymieszać5 s/obr. 6.
- Dodać mleko i rozdrobnione orzechy, wyrobić Ciasto /20 s. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką lub kubkiem powycinać okrągłe scones i przełożyć je na przygotowaną wcześniej blachę. Wierzch scones posmarować żółtkiem.
- Piec 12-15 min (230°C). Przełożyć na kratkę do studzenia.
- Wytrawne orzechowe scones podawać z dodatkiem masła, miodu lub dżemu.