Wytrawne orzechowe scones

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
131.1 kcal /
548.8 kJ
Kalorie
3.1 gBiałko
14.7 gWęglowodany
7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g orzechów laskowych
  • 200 – 220 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli
  • 50 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 130 g mleka
  • żółtko roztrzepane, do posmarowania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodać masło, wymieszać5 s/obr. 6.
  4. Dodać mleko i rozdrobnione orzechy, wyrobić Ciasto /20 s. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką lub kubkiem powycinać okrągłe scones i przełożyć je na przygotowaną wcześniej blachę. Wierzch scones posmarować żółtkiem.
  5. Piec 12-15 min (230°C). Przełożyć na kratkę do studzenia.
  6. Wytrawne orzechowe scones podawać z dodatkiem masła, miodu lub dżemu.
Przewijanie do góry