Wytrawne racuchy z grzybami
98 kcal /
410.3 kJKalorie
410.3 kJKalorie
2.7 gBiałko
10.8 gWęglowodany
5.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 40 g masła
- 200 ggrzybów, świeżych np. kurek, pieczarek, pokrojonych na kawałki
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 300 g mleka
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 1 ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- masło klarowane ilość do smażenia racuchów
- olej rzepakowy ilość do smażenia racuchów
- kwaśna śmietana, 18% tłuszczu do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać grzyby, pieprz i ½ łyżeczki soli, rozdrobnić3 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, tymianek i pozostałą ½ łyżeczki soli, wymieszać10 s/obr. 5.
- Dodać duszone grzyby, wymieszać20 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzać masło klarowane. Łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując racuchy (Ø 7-8 cm), smażyć partiami 3-4 min z każdej strony lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone racuchy odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu np. z dodatkiem kwaśnej śmietany.