Wytrawne racuchy z grzybami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
98 kcal /
410.3 kJ
Kalorie
2.7 gBiałko
10.8 gWęglowodany
5.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • 200 ggrzybów, świeżych np. kurek, pieczarek, pokrojonych na kawałki
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g mleka
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • masło klarowane ilość do smażenia racuchów
  • olej rzepakowy ilość do smażenia racuchów
  • kwaśna śmietana, 18% tłuszczu do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać grzyby, pieprz i ½ łyżeczki soli, rozdrobnić3 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, tymianek i pozostałą ½ łyżeczki soli, wymieszać10 s/obr. 5.
  4. Dodać duszone grzyby, wymieszać20 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
  5. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać masło klarowane. Łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując racuchy (Ø 7-8 cm), smażyć partiami 3-4 min z każdej strony lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone racuchy odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu np. z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Przewijanie do góry