Wytrawne gofry lub placki z szynką i serem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
559 kcal /
2338.8 kJ
Kalorie
23.9 gBiałko
51.6 gWęglowodany
28.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 120 g szynkigotowanej, wędzonej w plastrach, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 120 g sera żółtego np. cheddara,goudy, pokrojonego na kawałki
  • 2 jajka
  • 230 g mąki pszennej
  • 300 g mleka
  • 50 g oleju
  • 10 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • ½
  • łyżeczki czosnku,granulowanego (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • olej do natłuszczenia i smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szynkę, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić2-4 s/obr. 6. Przełożyć do naczynia z odważoną szynką, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mąkę, mleko, olej, cukier, proszek do pieczenia, oregano, czosnek, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 5.
  4. Dodać rozdrobniony ser i szynkę, wymieszać5 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
  5. Rozgrzać gofrownicę, za pomocą pędzelka natłuścić olejem powierzchnię grzejną. Ciasto można również usmażyć w formie placków na kuchence, na patelni natłuszczonej niewielką ilością oleju. Nakładać po 1-2 łyżki ciasta na porcję, aby uzyskać niewielkie, okrągłe gofry lub placki. Piec lub smażyć ok. 3 min, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone gofry podważyć ostrożnie nożem, wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia. Wytrawne gofry lub placki podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry