Wytrawne gofry lub placki z szynką i serem
559 kcal /
2338.8 kJKalorie
2338.8 kJKalorie
23.9 gBiałko
51.6 gWęglowodany
28.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g szynkigotowanej, wędzonej w plastrach, pokrojonej w 2 cm kostkę
- 120 g sera żółtego np. cheddara,goudy, pokrojonego na kawałki
- 2 jajka
- 230 g mąki pszennej
- 300 g mleka
- 50 g oleju
- 10 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ½
- łyżeczki czosnku,granulowanego (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej do natłuszczenia i smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szynkę, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić2-4 s/obr. 6. Przełożyć do naczynia z odważoną szynką, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mąkę, mleko, olej, cukier, proszek do pieczenia, oregano, czosnek, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 5.
- Dodać rozdrobniony ser i szynkę, wymieszać5 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
- Rozgrzać gofrownicę, za pomocą pędzelka natłuścić olejem powierzchnię grzejną. Ciasto można również usmażyć w formie placków na kuchence, na patelni natłuszczonej niewielką ilością oleju. Nakładać po 1-2 łyżki ciasta na porcję, aby uzyskać niewielkie, okrągłe gofry lub placki. Piec lub smażyć ok. 3 min, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone gofry podważyć ostrożnie nożem, wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia. Wytrawne gofry lub placki podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu (patrz wskazówka).