Wytrawne gofry gryczane z warzywami
452 kcal /
1892 kJKalorie
1892 kJKalorie
16.5 gBiałko
57.1 gWęglowodany
19.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Gofry: 600
- g mleka 3,2% tłuszczu
- 2 opakowania suchych drożdży (14g)
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
- 4 jajka
- 400 g mąkigryczanej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki soli
- oliwa z oliwek do natłuszczeniagofrownicy
- Warzywa: 150
- g sera koziego, twardego pokrojonego na kawałki
- 300 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 200 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 70 g cebuli pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- ½
- łyżeczki soli
- 3 – 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 opakowanie rukoli (ok. 100g)
- 16 pomidorów żółtych, cherry, pokrojonych w ćwiartki
- 16 pomidorów czerwonych, cherry, pokrojonych w ćwiartki
- 16 łodyżek szczypiorku, świeżego
- kolendra, świeża (ok.5g), drobno pokrojona, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, podgrzać4 min/50°C/obr. 1.
- Dodać drożdże, wymieszać20 s/obr. 2. Pozostawić w naczyniu miksującym na 5 min, aby zaczyn „odpoczął”.
- Dodać masło, jajka, mąkę gryczaną, mąkę kukurydzianą i sól, wymieszać30 s/obr. 4. Pozostawić ciasto w naczyniu miksującym na ok. 40 min do wyrośnięcia. Wymieszać kolejne6 s/obr. 4.
- Gofrownicę delikatnie natłuścić oliwą za pomocą pędzelka kuchennego, następnie rozgrzać. Ciasto wylewać porcjami na gofrownicę do momentu całkowitego zakrycia płytki. Piec przez 5-6 minut, aby gofr nabrał złotego koloru i stał się chrupiący. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania ciasta. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić4 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cukinię, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć do naczynia z rozdrobnioną cukinią, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnione warzywa, sól i pieprz, gotować bez założonej miarki8 min/100°C//obr. 1. Warzywa odsączyć przez koszyczek, odstawić.
- Na każdym gofrze ułożyć rukolę, gotowane warzywa, żółte i czerwone pomidory, szczypiorek i kolendrę. Całość udekorować rozdrobnionym serem. Wytrawne gofry gryczane z warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, aby gofry nie rozmoczyły się i nie straciły swojej chrupkości.