Wytrawne gofry gryczane z warzywami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
452 kcal /
1892 kJ
Kalorie
16.5 gBiałko
57.1 gWęglowodany
19.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Gofry: 600
  • g mleka 3,2% tłuszczu
  • 2 opakowania suchych drożdży (14g)
  • 60 g masła pokrojonego na kawałki
  • 4 jajka
  • 400 g mąkigryczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek do natłuszczeniagofrownicy
  • Warzywa: 150
  • g sera koziego, twardego pokrojonego na kawałki
  • 300 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 200 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 70 g cebuli pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 3 – 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 opakowanie rukoli (ok. 100g)
  • 16 pomidorów żółtych, cherry, pokrojonych w ćwiartki
  • 16 pomidorów czerwonych, cherry, pokrojonych w ćwiartki
  • 16 łodyżek szczypiorku, świeżego
  • kolendra, świeża (ok.5g), drobno pokrojona, do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, podgrzać4 min/50°C/obr. 1.
  2. Dodać drożdże, wymieszać20 s/obr. 2. Pozostawić w naczyniu miksującym na 5 min, aby zaczyn „odpoczął”.
  3. Dodać masło, jajka, mąkę gryczaną, mąkę kukurydzianą i sól, wymieszać30 s/obr. 4. Pozostawić ciasto w naczyniu miksującym na ok. 40 min do wyrośnięcia. Wymieszać kolejne6 s/obr. 4.
  4. Gofrownicę delikatnie natłuścić oliwą za pomocą pędzelka kuchennego, następnie rozgrzać. Ciasto wylewać porcjami na gofrownicę do momentu całkowitego zakrycia płytki. Piec przez 5-6 minut, aby gofr nabrał złotego koloru i stał się chrupiący. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania ciasta. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić4 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć cukinię, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć do naczynia z rozdrobnioną cukinią, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  9. Dodać rozdrobnione warzywa, sól i pieprz, gotować bez założonej miarki8 min/100°C//obr. 1. Warzywa odsączyć przez koszyczek, odstawić.
  10. Na każdym gofrze ułożyć rukolę, gotowane warzywa, żółte i czerwone pomidory, szczypiorek i kolendrę. Całość udekorować rozdrobnionym serem. Wytrawne gofry gryczane z warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, aby gofry nie rozmoczyły się i nie straciły swojej chrupkości.
Przewijanie do góry