Wytrawne ciasto z cukinią i chorizo
211.3 kcal /
884.5 kJKalorie
884.5 kJKalorie
9.3 gBiałko
17.8 gWęglowodany
11.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 50 g seragruyère pokrojonego na 3 cm kawałki
- 150 g cukinii pokrojonej na 3 cm kawałki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10g)
- 3 jajka
- 125 g mleka
- 100 g kiełbasy chorizo pokrojonej w 0,5-1 cm kostkę
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 25 cm) natłuścić olejem za pomocą pędzelka, oprószyć mąką, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan i ser gruyère, rozdrobnić6 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cukinię, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do naczynia z rozdrobnionymi serami, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać jajka, mleko i olej, wymieszać30 s/obr. 5.
- Dodać rozdrobnione sery z cukinią i chorizo, wymieszać20 s//obr. 3. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, piec 45-55 min (180°C) lub do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Wytrawne ciasto z cukinią i chorizo podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
