Wytrawne bułeczki-kwiatki
498 kcal /
2083.1 kJKalorie
2083.1 kJKalorie
19.8 gBiałko
32 gWęglowodany
32.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 280 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 120 g mleka w temp. pokojowej
- 40 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 2 jajka
- 15 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- ½
- łyżeczki cukru
- ¾
- łyżeczki soli
- 40 g słonecznika łuskanego
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 30 g cebuli
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki oregano, suszonego
- 8 plastrów sera żółtego np.gouda, edam, przekrojonych na pół
- 8 parówek bez osłonek
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać mleko, 20 g oliwy, 1 jajko, drożdże, cukier i ½ łyżeczki soli, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. W tym czasie przygotować pastę paprykową. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć słonecznik, zmielić10 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę i cebulę, dodać pozostałe 20 g oliwy, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować10 min/100°C/obr. 1. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać zmielony wcześniej słonecznik, koncentrat pomidorowy, pozostałe ¼ łyżeczki soli, pieprz i oregano, wymieszać15 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 8 równych części (ok. 60 g każda). Z każdej części ciasta uformować kulę, następnie rozwałkować na podłużny placek (ok. 8 x 15 cm). Środek każdego placka posmarować 1 łyżeczką pasty paprykowej, nałożyć po 2 połówki plastrów sera tak, aby nie wystawały poza obręb ciasta. Na wierzchu ułożyć wzdłuż parówkę. Ciasto zwinąć i zlepić brzegi tak, aby nadzienie znalazło się w środku. Nożem ostrożnie podzielić każdą bułkę na 6 części, przekrawając całkowicie parówkę, lecz nie przecinając do końca ciasta po jednej stronie. Ostrożnie wywinąć każdy fragment ciasta tak, by parówka znalazła się przeciętą stroną do góry i uformować kształt kwiatka (1 fragment ciasta na środku, pozostałe dookoła). Bułeczki-kwiatki przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Wyrośnięte bułeczki-kwiatki posmarować roztrzepanym drugim jajkiem za pomocą pędzelka. Piec ok. 20 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Wytrawne bułeczki-kwiatki podawać na ciepło lub po ostudzeniu jako drugie śniadanie lub przekąskę.