
Wytrawna owsianka z jajkami i zrumienionymi pieczarkami
384 kcal /
1607 kJKalorie
1607 kJKalorie
17 gBiałko
41 gWęglowodany
18 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 jajka, rozmiar L schłodzone
- 40 g wody plus dodatkowa ilość dogotowania jajek
- 300 g pieczarek pokrojonych na plasterki (patrz wskazówka)
- 15 g oliwy z oliwek
- 30 g masła schłodzonego, w 1 kawałku
- 80 g liści szpinaku baby, świeżych pokrojonych na kawałki
- 80 g boćwiny pokrojonej na kawałki
- 15 g sosu sojowego
- 200 g płatków owsianych
- 900 g bulionu warzywnego, płynnego
- 900 g wody i 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
- 1 szczypta soli plus dodatkowa ilość do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć jajka. Dodać wodę do poziomu 1 l, uruchomić Gotowanie Jajek /Średnio ścięte. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć jajka, schłodzić pod zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 40 g wody. Włożyć koszyczek, odważyć do niego pieczarki, gotować na parze4 min/Varoma/obr. . Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć podgotowane na parze pieczarki, dodać oliwę i masło, rumienić Wysokie Temp. .
- Dodać szpinak i sos sojowy, gotować2 min/100°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce.
- Do naczynia miksującego włożyć płatki owsiane, dodać bulion i sól, gotować7 min/100°C//obr. 2. W tym czasie schłodzone jajka obrać, przekroić na pół. Wytrawną owsiankę z jajkami i zrumienionymi pieczarkami doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).