Wytrawna konfitura z pomidorów
446 kcal /
1894 kJKalorie
1894 kJKalorie
2.3 gBiałko
105.3 gWęglowodany
0.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 800 g pomidorów pokrojonych na kawałki
- 80 g pomarańczy ekologicznej, pokrojonej w plastry
- 30 g cytryny ekologicznej, pokrojonej w plastry
- 20 g limonki ekologicznej, pokrojonej w plastry
- 200 g cukru
- 1 laska cynamonu przełamana na pół
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 strączek kardamonu rozgnieciony
- 2 łyżeczki ziaren pieprzu czerwonego
- 2 łyżeczki agaru
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, pomarańczę, cytrynę, limonkę, dodać cukier, cynamon, anyż, kardamon, czerwony pieprz i agar-agar. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/100°C//obr. 1.
- Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Konfiturę z pomidorów podawać po ostygnięciu.