Wytrawna halloweenowa tarta dyniowa
313.6 kcal /
1312 kJKalorie
1312 kJKalorie
10.4 gBiałko
30 gWęglowodany
17.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kruche ciasto: 300
- g mąki pszennej
- 150 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 100 g wody
- Nadzienie: 500
- g miąższu dyni Hokkaido pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 500 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm plastry
- 200 g mleka
- 30 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- 1 opakowanie sera brie (150g), pokrojonego w 5 mm plastry
- 1 opakowanie szynki, w plastrach (150g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, sól i wodę, wymieszać30 s/obr. 4. Przełożyć na blat, uformować w prostokąt, owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć dynię, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Założyć motylek. Dodać ziemniaki, mleko, masło i sól, gotować30 min/95°C/obr. 2.
- Dodać gałkę muszkatołową, wymieszać30 s/obr. 4.Zdjąć motylek.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Schłodzone ciasto podzielić na 2 części w proporcji ⅓ i ⅔. Większą część ciasta umieścić między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, rozwałkować na kształt koła (Ø 30 cm). Rozwałkowane ciasto przełożyć wraz z papierem do pieczenia do formy do tarty (Ø 28 cm). Zdjąć górny arkusz papieru do pieczenia, wylepić brzegi formy, następnie równomiernie nakłuć spód ciasta widelcem.
- Na przygotowanym spodzie ułożyć plastry sera i szynki, następnie równomiernie rozprowadzić przygotowane nadzienie dyniowe, wyrównać kopystką.
- Umieścić drugi kawałek ciasta między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, rozwałkować na kształt koła (Ø 28 cm). Ostrym nożem wyciąć usta, nos i oczy, aby stworzyć twarz halloweenowej dyni. Ostrożnie przenieść krążek ciasta na nadzienie dyniowe, mocno docisnąć krawędzie palcami, aby się skleiły i wykonać dekoracyjny wzór za pomocą widelca.
- Piec 30-40 min (180°C) lub do momentu, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego ostudzenia. Wytrawną halloweenową tartę dyniową podawać pokrojoną na kawałki jako danie główne.