Wytrawna halloweenowa tarta dyniowa

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
313.6 kcal /
1312 kJ
Kalorie
10.4 gBiałko
30 gWęglowodany
17.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kruche ciasto: 300
  • g mąki pszennej
  • 150 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g wody
  • Nadzienie: 500
  • g miąższu dyni Hokkaido pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm plastry
  • 200 g mleka
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 opakowanie sera brie (150g), pokrojonego w 5 mm plastry
  • 1 opakowanie szynki, w plastrach (150g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, sól i wodę, wymieszać30 s/obr. 4. Przełożyć na blat, uformować w prostokąt, owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć dynię, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Założyć motylek. Dodać ziemniaki, mleko, masło i sól, gotować30 min/95°C/obr. 2.
  4. Dodać gałkę muszkatołową, wymieszać30 s/obr. 4.Zdjąć motylek.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  6. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części w proporcji ⅓ i ⅔. Większą część ciasta umieścić między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, rozwałkować na kształt koła (Ø 30 cm). Rozwałkowane ciasto przełożyć wraz z papierem do pieczenia do formy do tarty (Ø 28 cm). Zdjąć górny arkusz papieru do pieczenia, wylepić brzegi formy, następnie równomiernie nakłuć spód ciasta widelcem.
  7. Na przygotowanym spodzie ułożyć plastry sera i szynki, następnie równomiernie rozprowadzić przygotowane nadzienie dyniowe, wyrównać kopystką.
  8. Umieścić drugi kawałek ciasta między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, rozwałkować na kształt koła (Ø 28 cm). Ostrym nożem wyciąć usta, nos i oczy, aby stworzyć twarz halloweenowej dyni. Ostrożnie przenieść krążek ciasta na nadzienie dyniowe, mocno docisnąć krawędzie palcami, aby się skleiły i wykonać dekoracyjny wzór za pomocą widelca.
  9. Piec 30-40 min (180°C) lub do momentu, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego ostudzenia. Wytrawną halloweenową tartę dyniową podawać pokrojoną na kawałki jako danie główne.
Przewijanie do góry