Wuzetka (W-Z)
590 kcal /
2470 kJKalorie
2470 kJKalorie
10 gBiałko
54 gWęglowodany
36 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto kakaowe: 50
- g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 8 jajek
- 180 g cukru
- 70 g oleju
- Krem śmietanowy: 2
- łyżeczki żelatyny w proszku
- 5 łyżek wody plus dodatkowa ilośćgorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
- 800 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- Przełożenie: 150
- g dżemu z czarnej porzeczki
- 120 g wody mineralnej, niegazowanej
- 50 g wódki
- 5 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- Polewa czekoladowa i wykończenie: 150
- ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 40 g mleka
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę i kakao, dodać proszek do pieczenia i sól, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier, podgrzewać6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać6 min/obr. 4.
- Dodać wokół motylka wymieszane suche składniki i olej, wymieszać5 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać powierzchnię za pomocą kopystki. Piec 30-35 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto na 15 min, następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia (min. 1 godz.). Ciasto wyjąć z formy, usunąć papier do pieczenia. Za pomocą długiego, ostrego noża przekroić ciasto na dwa równe blaty. Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek.
- W kubku wymieszać żelatynę i wodę, odstawić do napęcznienia na ok. 5 min. Następnie kubek włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne. Odstawić do ostudzenia na ok. 5 min.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.
- Dodać cukier puder i cukier waniliowy, ubijać10 s/obr. 3. 1 łyżkę bitej śmietany przełożyć do rozpuszczonej żelatyny, wymieszać, następnie dodać kolejną łyżkę bitej śmietany i ponownie wymieszać, aby zahartować żelatynę.
- Do naczynia miksującego dodać zahartowaną żelatynę, ubijać10 s/obr. 3.Zdjąć motylek.3-4 łyżki kremu przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć od niej dżem, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugi kubek, odważyć do niego wodę, wódkę i kakao, poncz wymieszać, odstawić. Prostokątną formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w niej pierwszy blat ciasta, nasączyć ½ ponczu i cienko posmarować ½ dżemu. Nałożyć krem śmietanowy, wyrównać powierzchnię, przykryć drugim blatem. Drugi blat nasączyć pozostałym ponczem i cienko posmarować pozostałym dżemem.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, dodać śmietanę i mleko, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić2 min/50°C/obr. 2. Polewą czekoladową równomiernie polać ciasto. Odstawić do lodówki do stężenia (min 6 godz.).
- Schłodzone ciasto pokroić na 12 porcji. Odłożony wcześniej krem wycisnąć na środek każdego kawałka ciasta, tworząc rozetkę. Wuzetkę (W-Z) podawać jako deser.